to wiem, ale nie patrzmy na to od tej strony, ja myje auto amatorsko, nie profesjonalnie, glinki nie uzywam, myje, uzywam politure (mysle ze to taki substytut glinki bo dosc dobrze oczyszcza i przygotowuje powierzchnie) nakladam wosk i chce tylko wiedziec czy moge wosk nakladac taka polerka zeby sobie ulatwic zycie?! o calej procedurze czyszczenia auta w tym temacie juz wielokrotnie czytalem, teraz chce wiedziec cos o polerce jako o narzedziu.
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Gość
-
Zamieszczone przez Golas27uzywam politure (mysle ze to taki substytut glinki bo dosc dobrze oczyszcza i przygotowuje powierzchnie)
Zamieszczone przez Golas27nakladam wosk i chce tylko wiedziec czy moge wosk nakladac taka polerka zeby sobie ulatwic zycie?!
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 11 19:36 ]
Zamieszczone przez Golas27teraz chce wiedziec cos o polerce jako o narzedziu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Gość
ja uzywam tej polskiej politury http://www.autokosmetyki.pl/plastmal...acji,p358.html i jak pisze sam producent poza poprawa wyglada takze oczyszcza lakier i powiem szczerze ze to widac, delikatnie sciera brud i sprawia ze mniejsze zarysoania skutecznie znikaja (sprawdzone na wglebieniach pod klamkami)
Nie bede sie upieral bo zajmujecie sie tym i znacie mnostwo lepszych sposobow, ale naprawde ona dobrze oczyszcza lakier, wosk zawsze nakladam recznie i dlugo wytrzymuje, jak mam czas to nakladam wiecej niz jedna warstwe.
Czyli ogolnie polerka na niewiele mi sie zda?! myslalem ze z tymi miekkimi nakladkami ulatwila by i poprawila prace, ale widze ze chyba nie mialo by to sensu i raczej jak juz to uzywac do korekty lakieru.
A czy z tym dalbym sobie rade, chcialbym poprawic wyglad lakieru, wiem ze na forum kilku ludzi ma polerki i robi to wcale nie zawodowo.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27i jak pisze sam producent poza poprawa wyglada takze oczyszcza lakier
Zamieszczone przez Golas27i sprawia ze mniejsze zarysoania skutecznie znikaja
Zamieszczone przez Golas27wiem ze na forum kilku ludzi ma polerki i robi to wcale nie zawodowo
Aha, no i przeczytałam o tej Autopoliturze... jednym słowem zastępuje szampon, glinkę, TarRemover, odświeża lakier, przygotowuje pod wosk i woskuje.
No i sposób użycia:
1 Zmyć czystą wodą piasek z karoserii samochodu (bez konieczności użycia szamponu).
2 Wytrzeć karoserię do sucha
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _Monika_Aha, no i przeczytałam o tej Autopoliturze... jednym słowem zastępuje szampon, glinkę, TarRemover, odświeża lakier, przygotowuje pod wosk i woskuje.
Zamieszczone przez Golas27delikatnie sciera bru
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 11 21:23 ]
Zamieszczone przez _Monika_no ale 1 i 2Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Golas27, jak coś jest do wszystkiego to jest po prostu do dupy, nie ma co się oszukiwać, lepiej iść na piwko, wiesz, że kaski nie sprzeniewierzyłeś, wydałeś w słusznej sprawie.
Bo inaczej, wywalasz kaskę na specyfik, dawkujesz go na lakier, rysujesz go bardziej, narobisz się i piwka nie wypijesz a i efektu nie poprawisz :szeroki_usmiech__________________________________
Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.
Komentarz
-
-
Plastmal
Napisze coś od siebie odnośnie tego środka- jakieś 15 lat temu sam go uzywalem i bylem zadowolony, do dzis mam jakąś resztkę PLASTMALU w garazu. Ale jak wiadomo czasy sie zmieniaja i teraz nasz rynek jest bardziej nasycony profesjonalnymi kosmetykami a co za tym idzie można wybierac i oczekiwać znacznie więcej. Plastmal swietnie sprawdzał się na szybach samochodowych. PozdrawiamOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Zakupilem QD Megsa i po 3-4 tyg. od nalozenia wosku #26 umylem auto szamponem Gold Class Megsa i potem uzylem tego QD. Efekt? Zaden...jak sie blyszczalo, tak sie blyszczy, wiec sie zaczalem zastanawiac po co to w ogole kupilem...
Moze cos zle robie?
Dodatkowo:
1. Czy jest jakis sposob na lepsze zabezpieczenie szyb przed owadami? Jak czlowiek gna naszymi pieknymi drogami i dziewiczymi terenami to mnostwo tego rozbija sie o przednia szybe i ciezko to domyc (wycieraczkami praktycznie niemozliwe :/). Moze nalozyc wosk na szybe i wowczas to latwiej zejdzie?
2. Jak myje szybe i przetre mikrofibra srodek do mycia szyb to i tak widze slady pro wodzie i wycieraczkach (nie idze tego domyc). Oczywiscie normalnie na szybie tego nie widac, ale czy da rade to jakos usunac?
No i zostaly jeszcze moje dwa stare pytania:
3. Chcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
Jak dlugo moze utrzymac sie efekt jesli po prostu naloze to na auto? Do pierwszego deszczu?
4. Dodatkowo musze usunac mnostwo owadowego badziewia. Czy MEGUIARS BUG'N TAR REMOVER mozna bezpiecznie stosowac na nawoskowana powierzchnie, czy on usuwa wosk?
A moze znacie jakies lepsze produkty?
Dzieki za poradyVW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idas1. Czy jest jakis sposob na lepsze zabezpieczenie szyb przed owadami? Jak czlowiek gna naszymi pieknymi drogami i dziewiczymi terenami to mnostwo tego rozbija sie o przednia szybe
Zamieszczone przez idasMoze nalozyc wosk na szybe i wowczas to latwiej zejdzie?
Zamieszczone przez idasJak myje szybe i przetre mikrofibra srodek do mycia szyb to i tak widze slady pro wodzie i wycieraczkach (nie idze tego domyc). Oczywiscie normalnie na szybie tego nie widac, ale czy da rade to jakos usunac?
Zamieszczone przez idasChcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
Jak dlugo moze utrzymac sie efekt jesli po prostu naloze to na auto? Do pierwszego deszczu?
Zamieszczone przez idasDodatkowo musze usunac mnostwo owadowego badziewia. Czy MEGUIARS BUG'N TAR REMOVER mozna bezpiecznie stosowac na nawoskowana powierzchnie, czy on usuwa wosk?
A moze znacie jakies lepsze produkty?
Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GRUBEERidas napisał/a:
Chcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GRUBEERZamieszczone przez ShiningCarŚwietny wet look na czarnym lakierze daje np. Chemical Guys Black Light.
To ma ociekac sexem :szeroki_usmiechVW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
temat mnie zainteresował a przez to zrodziło się parę pytań
na wstępie opis posiadanego sprzętu:
3 miesięczna Skoda Octavia II Htcb w kolorze Beż Cappuccino
jeżeli chodzi o polerkę to wszystko ręcznie
przeglądając wcześniejsze strony przygotowałem sobie wstępną listę kosmetyków i tutaj prośba do bardziej doświadczonych w temacie użytkowników o weryfikacje i/lub propozycje zamienników o ile współczynnik ceny do jakości do wydajności będzie zbliżony.
a - Mycie --> Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner --> 75 zł
b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g lub Ultimate Compound --> 59 zł
c - Odżywianie "WET LOOK" --> Meguiars Show Car Glaze --> 63 zł
d - Woskowanie --> Collinite no. 476 Super Doublecoat Auto Wax --> 88 zł
e - Opcja Konserwacja --> Meguiars Ultimate Quik Detailer --> 60 zł
f - Opcja Usuwanie owadów i smoły --> Meguiars Bug 'n Tar Remover --> 40 zł
g - Felgi czyszczenie --> Meguiars Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner --> 45 zł
h - Felgi konserwacja --> Meguiars Hot Rims Mag and Aluminum Polish --> 58 zł
i - Opony --> Meguiars Endurance High Gloss --> 50 zł
j - Plastiki zewn --> Meguiars Ultimate Protectant --> 44 zł
k - Plastiki wewn --> Meguiars Ultimate Protectant --> 0 zł
l - Tapicerka --> Meguiars Quik Out --> 43 zł
m - Skóra --> Meguiars Gold Class Leather Cleaner & Conditioner --> 50 zł
n - Odświeżacze i neutralizatory --> Meguiars Odor Eliminator --> 38 zł
o - zabezpieczenie szyb --> Meguiars NXT Generation Glass Cleaner --> 40 zł
p - nabłyszczenie elementów metalowych --> Collinite 80 Metal Wax --> 68 zł
r - wyczyszczenie komory silnika --> Meguiars Engine Clean --> 40 zł
s - zabezpieczenie komory silnika --> Meguiars Engine Dressing --> 48 zł
na wstępie chciałbym kupić elementy od "a" do "j" oraz "o".
Dodatkowo przydałby się jakiś osprzęt czyszczący (ręczniki, szmatki, nakładajki itp), czy ktoś mógłby zaproponować listę powiedzmy minimum osprzętu.
Całość wychodzi jakieś 622zł + osprzęt i tutaj pojawia się pytanie klucz:
"Jak udało Wam się przekonać Wasze lepsze połówki, do zakupu kosmetyków samochodowych powiedzmy w cenie przekraczającej średnią cenę kosmetyków dla średnio osobowej rodziny?" Coś mi się wydaje, iż :kwiat nie wystarczą ;-)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zorr, a po co masz przekonywać połówkę? Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :diabelski_usmiechMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkfarekZorr, a po co masz przekonywać połówkę? Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :diabelski_usmiech__________________________________
Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkfarekZorr, a po co masz przekonywać połówkę? Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :diabelski_usmiech
coś muszę wymyślić (ewentualnie jakiś deal zrobić tj. ja to a ty gatki, torebkę czy coś innego...)
PS Lista ekwipunku OK?Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorr(ewentualnie jakiś deal zrobić tj. ja to a ty gatki, torebkę czy coś innego...)
Zamieszczone przez ZorrPS Lista ekwipunku OK?
Komentarz
-
-
Zorr, prosta piłka, jak _Monika_ pisze zamawiaj przesyłki do pracy i płatne gotówą przy odbiorze, ja od pewnego czasu tak robię, po co się ma moje biedactwo jeszcze stresować jakimś paczkami jeszcze :diabelski_usmiechMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Monika ma racje olej megsa. Megs to średnia marka a ceny mają z kosmosu.
b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g lub Ultimate Compound --> 59 zł
te dwie rzeczy nie są wymienne trzeba mieć obie i jakiś Cleaner albo AIO by się przydało
c - Odżywianie "WET LOOK" --> Meguiars Show Car Glaze --> 63 zł - to bym wywalił przy kolorze Beż Cappuccino zamiast tego bym zainwestował albo w fajny Cleaner albo AIO.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrDodatkowo przydałby się jakiś osprzęt czyszczący (ręczniki, szmatki, nakładajki itp), czy ktoś mógłby zaproponować listę powiedzmy minimum osprzętu.
2. Ręcznik waflowy do suszenia auta po myciu.
3. Tak z 5-6 mikrofibr do polerowania.
4. 4-5 padów do nakładania kosmetyków na lakier oraz 2 szt. padów obszytych bawełną do nakładania kosmetyków na plastiki wnętrza (1 do cleanera i 1 do odzywki do plastików).
5. Aplikator do nakładania dressingu na opony.
6. Pędzelek do wnętrza (czyszczenie kratek nawiewów i trudno dostępnych miejsc z kurzu).
7. Pędzelek do mycia felg.
8. Szczotka do mycia felg.
To tak z grubsza chyba wszystko.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz